返回顶部
大家都在看
相关推荐

[配音讯息资料] TXB明珠台电影《夺命狂呼》配音表

[LV.Master]伴坛终老

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2024-2-25 21:30:26 |阅读模式

影片名稱:奪命狂呼 Scream

備註 1996年美國電影

明珠臺電影《奪命狂呼》,又名「驚聲尖叫」,系一部驚悚懸疑恐怖片

PS:因為電影配音表系憑記憶寫嘅,可能唔一定十分準確,僅供參考,不便之處,敬請諒解

角色名稱:(演員)配音員

雪妮:(娜維·坎蓓爾 飾演) 沈小蘭
女主角,米國加州某小鎮高中女生,喺電影第一宗鬼面殺手兇案發生後,雪妮亦收到恐怖電話嘅威脅,同時屢次比兇手追殺,但佢依靠機智勇敢同運氣屢次逃離險境,喺經過兇手不斷嘅殺戮之後,雪妮終於明白咗真兇原來系自己嘅男友龍比利同男友嘅死黨史圖,女主悲憤交加之下決然奮起反擊,最終喺女記者韋紀兒嘅幫助下戰勝並擊斃兇手

龍比利:梁偉德
大反派,女主角嘅男友,表面上關心女主角,實際上系鬼面殺手,同幫兇史圖策劃咗呢一系列兇殺遊戲,他告訴雪妮自己殺人嘅動機,系因為雪妮嘅母親同比利嘅父親搞婚外戀拆散咗自己嘅家庭,最後比利喺混亂中被女記者韋紀兒開槍擊倒,再比雪妮補槍擊斃

韋紀兒:(歌翠妮·葛絲 飾演) 盧素娟
女記者,中意四圍揾八卦消息,一心想借炒作新聞成名,她堅持認為女主角指證錯咗人,所以執意要尋找到真兇,佢嘅采訪令女主角雪妮非常厭煩,後來自己亦成為殺手嘅目標,不過紀兒反抗力比較強,並將殺手重創,死裏逃生

杜維:招世亮
有D「乌.Sir.Sir」嘅小鎮警察,兇案發生後,負責保護女主角等高中生嘅人身安全,但系佢嘅調查同保安措施卻冇起到咩效果,殺手依然十分猖狂,最後連杜維自己都成咗殺手落手嘅目標,最後亦大難不死,對女記者韋紀兒有好感

塔瑪:林元春
女主角嘅同學兼閨蜜好友,女主角被殺手襲擊逃脫後,搬咗去佢屋企避險,個性樂觀大膽,熱衷於猜測鬼面殺手嘅真實身份,後來佢去車庫冰箱揾飲料時遭到咗兇手嘅襲擊,喺逃命時不幸被鬼面殺手開啟嘅升降門夾死

馬史圖:陳卓智
反派,塔瑪嘅男友,中意搞惡作劇,同龍比利系死黨,實際佢系鬼面殺手比利嘅幫兇,史圖只系純粹覺得殺人好玩,同比利策劃咗一場場嘅殺人遊戲,並互相掩飾身份,後來佢喺得意忘形嘅時候被女主角用花樽砸死,得到咗應有嘅報應

蘭迪:鄺樹培
女主角嘅同學兼好友,系恐怖片迷,中意鉆研恐怖驚悚電影故事劇情,有時喺錄影店做散工,對女主角有好感

凱絲:(祖芭莉摩亞 飾演) 梁少霞
女主角嘅校友,中意睇恐怖片,本來準備喺父母外出嘅晚上,欣賞幾部恐怖錄像帶,享受被驚嚇嘅感覺,突然間屋內電話鈴聲響起,鬼面殺手來電,並清楚講出凱絲嘅一舉一動,甚至喺佢面前將凱絲嘅男友殺死,凱絲亦難逃厄運,成為電影中第一位遇害嘅女生

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
2 28

5万

精灵王☆

雪点
3669 小时
yingjie 来自手机 显示全部楼层 发表于 2024-2-25 22:03:23
得个配音表,配音都失传了。

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2024-2-25 22:12:37
yingjie 发表于 2024-2-25 22:03
得个配音表,配音都失传了。

嗯,其实话唔定有录影带嘅粤语资源,不过非常罕见

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2024-2-25 22:14:25
都系得个配音名单睇下,我未睇过呢部粤语版

成长值: 365

精灵魔法师☆★

雪点
哆啦YY梦 来自手机 显示全部楼层 发表于 2024-2-25 22:24:52
睇下配音名单

5万

精灵王☆

雪点
3669 小时
yingjie 显示全部楼层 发表于 2024-2-25 23:24:09
snzt 发表于 2024-2-25 22:14
都系得个配音名单睇下,我未睇过呢部粤语版

我以前系电视上睇过明珠版,所以一直记住系有粤语的。

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2024-2-26 00:36:03
yingjie 发表于 2024-2-25 23:24

之前见你求档个部火山高校,我都系明珠台睇过完全嘅粤语版,系TVB自家配音

土之精灵LV.3

雪点
619 小时
leung902 显示全部楼层 发表于 2024-2-26 01:02:43
張海報無成為經典象徵既面具?

8万

精灵王☆

雪点
3018 小时
kingsky80 显示全部楼层 发表于 2024-2-26 01:10:00
yingjie 发表于 2024-2-25 23:24

前三集,明珠台有粤语配音

风之精灵LV.1

雪点
我唔食猪肉 显示全部楼层 发表于 2024-2-26 01:49:51
第二集个男杀手好似都系大佬智