返回顶部
相关推荐

[配音员相关讨论] 個人自選十大心水cv

土之精灵LV.3

雪点
304 小时
oda2007 显示全部楼层 发表于 2014-3-27 03:39:20 |阅读模式

以下順位是按姓名筆劃順序(先排姓氏,若姓名相同則按名字排,單性單名者先,單性雙名者後),並非No.1到No.10

角色:最喜愛的配音角色

10個的話,就5男5女吧,先寫男cv

1.林保全

角色:和珅(鐵齒銅牙紀曉嵐)、敖丹尼(盜海豪情系列)、叮噹、加菲貓……

許多話想說,但又說不出來,因為保全叔的聲線太有特色,只能以陳年老酒概括之,無一不有特色,但又拿捏得恰到好處,最後容我感歎一聲,這把聲太sexy了

2.招世亮

角色:紀曉嵐、松代健(日式麵包王)

有時不得感慨,乾隆、和珅、老紀這鐵三角,再加上杜小月,配這3+1組合的四位cv是怎樣的世紀組合,換了誰都不是這個味,自此我凡是聽招世亮的配音,總會想起紀曉嵐,這印記太深刻了……

3.陳欣

角色:金道鎮(紳士的品格)、

這個名字相信會勾起無數人對童年的回憶,維基上說陳欣和鄭麗麗是一對,對比下兩人的動漫cv履歷後發現挺有意思,1993年兩人配「絕對無敵」時鄭是主役,陳是配角,98年「皇家雙妹嘜」(たいほしちゃうぞ)依然,但到了2001年的全職獵人,陳為主役,鄭是配角,十年多後兩人終於在TIGER & BUNNY同為主役,加上同配韓劇「紳士的品格」,讓人有種終於修成正果的感慨(純屬YY)

雖然陳欣有「萬能聲」的稱號,但始終針無兩頭利,配過這麼多角色,不免會出現有違和感的角色,例如配神探伽俐略的草薙俊平,與北村一輝原聲對比下,我覺得陳欣氣場稍強了,而且風格不太一致,當然這無關功力問題,可以說是吹毛求疵吧!

作為一個不資深的聲迷(其他很多陳欣有份的作品我還沒看過),只能再提提上面提過的「紳士的品格」,陳欣配張東健,有過之而無不及,我甚至覺得假如張東健是中國人的話估計就是陳欣的聲線了

4.潘文柏

角色:賈榮卓(賈神探)、湯川學(神探伽俐略)、黑柳亮(日式麵包王)、葛羅拔(唐頓莊園)

潘sir的威力是可以帶動我看原來興致全無的東西,例如半澤直樹,神探伽俐略,最忘不了的是黑柳亮,但有時潘sir的配音會嚇到我,例如深夜食堂第一季,最後兩集由他代李錦綸的班,坦白說句是有違和感,因為李錦綸配老闆實在配得太完美,完美到其他人沒有重新發揮的空間(正如鐵齒銅牙紀曉嵐的3+1組合一樣)

5.蘇強文

角色:華生(神探福爾摩斯)、名人霧崎(日式麵包王)、玉城真一郎(叛逆的魯魯修)

演高富帥大家都知道,但是偶爾換換口味,來個驚喜也不錯,例如癲佬角色……

——————分隔線——————

6.何璐怡

角色:葛思寶(唐頓莊園)、韓世炅(清潭洞愛麗絲)、韓珍妮(花邊教主)

7.袁淑珍

角色:東和馬(日式麵包王)、葛維拉(唐頓莊園)、洛戴雁(法妻)

8.陸惠玲

角色:內海薰(神探伽俐略)、瑪麗(唐頓莊園S1)、妮娜(叛逆的魯魯修)

9.張頌欣

角色:岸谷美紗(神探伽俐略2)、娜娜莉(叛逆的魯魯修)

每次岸谷美紗(張頌欣)和萬年助手(朱子聰)鬥嘴就覺得超搞笑!遠勝過吉高由里子自己把聲!說實話如果不是因為潘sir(湯川學)我不會看神探伽俐略,如果不是因為張頌欣(岸谷美紗)我不會追第二季!

10.雷碧娜

角色:奧芭(唐頓莊園)、鄺夏莉(律政師太)

細心的朋友會發現這兩個角色都比較重口味,一個是唐家里的奸角,另一個是臭脾氣的肥婆律師,哈哈^不過這也是最重要原因,因為奧芭真的「奸到出汁」(聽原聲,恨意還沒這麼濃烈,因為英國腔都一樣的優雅)!!!

END

0 11

土之精灵LV.2

雪点
sakamoto 显示全部楼层 发表于 2014-3-28 22:49:41
奉神猪 发表于 2014-3-28 22:08
楼主排名 一定程度下我很认同
不过情人眼里出西施嘛

其實如果男同女各選10個,
陸惠玲一定比包括在內;
男cv都有好多想寫
女cv就算有廿個位都未必夠用。或者講無線既配音係亞太區都係數一數二專業,
配音員又不太多情況下,
每個配音都印象深刻!
奉神猪 + 30 我很赞同

查看全部评分总评分 : 雪点 +30

回复 支持 1 反对 0

风之精灵LV.1

重度偏執狂+完美主義者=喪

雪点
875 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2014-3-27 03:56:41
男CV评选结果深得我心。

土之精灵LV.3

雪点
304 小时
oda2007 显示全部楼层 发表于 2014-3-27 04:22:10
JVT 发表于 2014-3-27 03:56
男CV评选结果深得我心。

英雄所見略同

土之精灵LV.3

雪点
fasn 显示全部楼层 发表于 2014-3-27 05:02:04
招sir把聲好搞笑, 配卡通好得意, eg悟空獸
以上十大都係前輩級, 樓主對年輕D既有咩睇法

土之精灵LV.3

雪点
304 小时
oda2007 显示全部楼层 发表于 2014-3-27 05:54:39
fasn 发表于 2014-3-27 05:02
招sir把聲好搞笑, 配卡通好得意, eg悟空獸
以上十大都係前輩級, 樓主對年輕D既有咩睇法

來錦會做一個新人榜

土之精灵LV.2

雪点
sakamoto 显示全部楼层 发表于 2014-3-27 10:18:43
自己心目中 BEST 5 男CV
1.張炳強
由城市獵人孟波開始已經覺得呢個CV好犀利

2.蘇強文
木村拓哉系列常任CV,聽到把聲就覺得一定係配靚仔角色

3.雷霆
同蘇強文聲線一樣咁好聽,但比較偏向型男,成熟型男性角色

4.黃啟昌
黃啟昌一字馬!由阿虛到男子高中生都充份表演出聲線演技

5.張裕東
可能好多人都唔同意,因為的確好多CV技巧上都高過佢,
亦都有好多人一直挖佢傷疤(高達00)
但係個人覺得高達00並唔算係佢既錯,
主角剎那的確好少表情語氣變化(應該話只有好輕微)
個人覺得呢位CV比起初出道進步不少
爆漫,GOSICK等動漫都顯示出佢仍然係一個唔錯既CV

心目中 BEST 5 女CV
1.林元春
聲線二十年黎都好似冇轉變過一樣
甜美到令人聽到都覺得會患糖尿病
無論係小女孩角色(百變小櫻),少女(翼之奇幻旅程)
成熟女性(全開女孩) 抑或係男孩角色(龍珠Z-悟飯)
都游刃有餘!!
天生條件加上後天技巧令佢登上我心目中NO.1

2.何璐怡
「港版釘宮理惠」並唔係浪得虛名!
同林元春一樣,天生有好既聲線加上唔錯既技巧,
基本上同林元春不相伯仲,
特別係爆漫第一季第十一集中段約會(11:00開始)
果段對話真係令人好有初戀既感覺。

3.鄭麗麗
技巧型CV,聲線多變,
雖然冇以上2位令人心醉既聲線,
但憑技巧可以令佢carry起唔同既角色
簡單D黎講就係「萬能型CV」

4.劉惠雲
同樣「萬能型CV」
技巧出眾,聲線類型多元化
加速世界演上月由仁子跟肥仔主角戰鬥一幕
可看出聲線由活潑型->女孩型->女王型

5.張頌欣
純粹個人喜愛,
可能是由於係佢配幸運女神貝坦締
幾乎每次看漫畫溫柔型角色腦中都會聽到佢把聲配
當然都有D令我印象深刻既配音埸面,
好似「日常」第20集後面「日常之86」跟鄭麗麗對手戲,
真係肺活量少D都配唔到

BTW,
其實心目中都有好多印象深刻既CV,
要講既話真係要打幾千字
(每個CV都有唔同特點,再加上會提及佢地配唔同作品時既感覺)

土之精灵LV.3

雪点
fasn 显示全部楼层 发表于 2014-3-27 22:18:21
sakamoto 发表于 2014-3-27 10:18
1.張炳強

東東喺配搞笑動漫D對白係幾抵死既, 但係技巧都要慢慢練
女CV我都好中意, 林元春同呀lu既cutie聲真係冇得頂
judy把聲好甜, 好好聽架

1万

炎之精灵LV.2

雪点

安城鸣子若宫惠亚丝娜西木野真姬

奉神猪 显示全部楼层 发表于 2014-3-28 17:35:36
sakamoto 发表于 2014-3-27 10:18
1.張炳強

陆惠玲呢

土之精灵LV.2

雪点
sakamoto 显示全部楼层 发表于 2014-3-28 21:37:23

冇辦法,只能夠選心目中5個,
陸惠玲最深刻係配「少女革命」果陣,
真係好有女人味。
技巧上都OK(可以參巧爆笑管家)
同樣一人可以配唔同角色
但個人偏好聲音甜美既女CV

1万

炎之精灵LV.2

雪点

安城鸣子若宫惠亚丝娜西木野真姬

奉神猪 显示全部楼层 发表于 2014-3-28 22:08:33
sakamoto 发表于 2014-3-28 21:37
冇辦法,只能夠選心目中5個,
陸惠玲最深刻係配「少女革命」果陣,
真係好有女人味。

楼主排名 一定程度下我很认同
不过情人眼里出西施嘛