返回顶部
大家都在看
相关推荐

[其他更多] 大家覺得點先為之「配得好」?

风之精灵LV.3

雪点
blueeyes 显示全部楼层 发表于 2015-6-24 09:52:34
守护星 发表于 2015-6-24 04:09
我就认为神髓同声线加技巧同角色同化的时候,就是配音最完美的时候。但是一般人只要神髓同声线同角色同化就 ...

張頌欣我都覺得技巧未得!
不過同以前比其實進步左,我覺得呢點都值得欣賞!

土之精灵LV.3

雪点
小關係 显示全部楼层 发表于 2015-6-24 10:43:28
blueeyes 发表于 2015-6-24 09:37
其實我冇仔細留意日本d配音,唔係好知佢地d變聲要變到點先為之掂。
但我覺得日本配音員咁多, ...

揀新人配其實正路,因為隨時要配幾十年
當初郭立文、梁少霞接手角色嘅時候都係啱入行一兩年咋
回复 支持 1 反对 0

1万

版主

雪点

哈比夏露露松前緒花松前緒花水の人鱼森島遙基路仔初音未来安城鸣子Shiny Gift西雅爾·法多姆海貝L彭格列黑手党夢想の的愛~靈犀侵略!乌贼娘Haru櫻乃★丶悪魔の白娅骑士王Saber巡音露卡坂田銀時神樂志村新八定春桂小太郎见崎鸣梦想の的爱~初衷みほの梦想春风千樱绫崎飒波波朝风理沙花菱美希瀨川泉艾尔凡斯.艾力克莱.马斯丹赤司征十郎紫原敦黄濑凉太绿间真太郎藤林椋だんご大家族乔巴阪本先生

chrisrex 显示全部楼层 发表于 2015-6-24 13:34:23

錫巴斯查恩

1万

版主

雪点

哈比夏露露松前緒花松前緒花水の人鱼森島遙基路仔初音未来安城鸣子Shiny Gift西雅爾·法多姆海貝L彭格列黑手党夢想の的愛~靈犀侵略!乌贼娘Haru櫻乃★丶悪魔の白娅骑士王Saber巡音露卡坂田銀時神樂志村新八定春桂小太郎见崎鸣梦想の的爱~初衷みほの梦想春风千樱绫崎飒波波朝风理沙花菱美希瀨川泉艾尔凡斯.艾力克莱.马斯丹赤司征十郎紫原敦黄濑凉太绿间真太郎藤林椋だんご大家族乔巴阪本先生

chrisrex 显示全部楼层 发表于 2015-6-24 13:35:42
blueeyes 发表于 2015-6-24 09:50
其實我一路覺得日版搵女人配悟空把聲好怪…
都係鍾意雄哥佢地配…

悟空仔又几好啵,我觉得

风之精灵LV.2

雪点
1026 小时
前排抗压 来自手机 显示全部楼层 发表于 2015-6-24 19:21:27
blueeyes 发表于 2015-6-24 09:27
因為你話佢地「被日配惯壞」啊~
如果唔係日配先有,點會被日配惯壞?

神一般嘅理解……我嘅意思系话之所以会有“先入为主”就系因为粤配资源几乎都会比日配资源难找,而且大概是2007年左右之前TVB播的动画99%都不会有字幕(但是2003-2004年播的哆啦A梦又很神奇地有字幕),造成不懂粤语的几乎都不会去选择看粤语版,国语配音被歧视比粤语更加严重,所以许多人只会选择烂大街的日配,才会有“先入为主”

风之精灵LV.3

雪点
blueeyes 显示全部楼层 发表于 2015-6-24 19:42:19
前排抗压 发表于 2015-6-24 19:21
神一般嘅理解……我嘅意思系话之所以会有“先入为主”就系因为粤配资源几乎都会比日配资源难找,而且大概 ...

神一般嘅理解。受教了。

头像被屏蔽

禁止访问

雪点
lps3a 显示全部楼层 发表于 2015-6-24 19:56:23

成长值: 7755

1万

精灵魔法师☆★

雪点
sha1b18 显示全部楼层 发表于 2015-6-24 20:07:22
blueeyes 发表于 2015-6-24 09:37
其實我冇仔細留意日本d配音,唔係好知佢地d變聲要變到點先為之掂。
但我覺得日本配音員咁多, ...

我指嘅係同一位男聲優去配同一個角色大個同細個嘅時候,呢點同香港嘅男配音員配卡通小朋友聲有啲唔同,
而且配細個嗰陣把聲聽落真係細路聲黎,有興趣嘅可以去睇吓《四月是你的謊言》(近排極力推薦嘅動畫)
無可否認喺配音資源方面香港同日本比係無得比,始終香港嘅配音大多數只係電視台嘅製作,
日本片酬係逐個聲優逐集計,香港喺電視台只係以配音員每月底薪+額外時薪計,而且片數量絕對係日本比較多。
香港的而且確係有配音員「一日都淨係用同一把聲配、毫無變化」交行貨,
不過只係得嗰幾個,絕大部份配音員都真係有落力去配,雖然效果未必係最好(事實上日本都有配音員係交行貨)。

如果要講影碟有配音全盛時期十套有八套碟都有配音(唔係西片),不過而家十套都唔知有無一套有
揀黃昕瑜配多啦A夢都算係捧新人,
其次係時間問題(因為據消息講嗰期配音班簽左X年死約,短期內唔怕會好似胖虎走左嘅情況出現)

聽歌FEEL的確係好緊要,就算首歌本來係好輕鬆但係改一改下曲隨時會變成催淚彈(四月是你的謊言嘅ED1係表表者)
表示而家唔會特登走去聽英文歌

我講嗰位配音員係女嗰喎,唔會咁啱得咁蹺都係嗰個吓話?

风之精灵LV.2

雪点
1026 小时
前排抗压 来自手机 显示全部楼层 发表于 2015-6-24 21:05:03
blueeyes 发表于 2015-6-24 19:42
神一般嘅理解。受教了。

其实我似乎回错人(⊙o⊙)…

风之精灵LV.3

雪点
blueeyes 显示全部楼层 发表于 2015-6-24 22:21:42
sha1b18 发表于 2015-6-24 20:07
我指嘅係同一位男聲優去配同一個角色大個同細個嘅時候,呢點同香港嘅男配音員配卡通小朋友聲有啲唔同,
而 ...

感覺Sha Sha的Post很中肯很感動…
因為寫文的關係,我就唔詳覆了~我大致是贊同的。

另,我個個都係女…所以…可能…