返回顶部
大家都在看
相关推荐

[休闲聊天] 如果話擰曬我以前刻錄保存D碟出黎賣,唔知有無人買呢。

风之精灵LV.2

粤语动画拾荒者

雪点
1152 小时
netasa 显示全部楼层 发表于 2019-10-20 04:01:51 |阅读模式

最近壞大硬盤多過食飯,就算系無壞曬(識唔到盤)都或多或少甘存在唔少零散且連續的壞區,試問甘樣的盤你仲敢放咩落去?? 仲要壞趁都係大容量,想轉移數據都無甘大的臨時空間。

宜家都系以2.5吋移動硬盤作為收藏容器主體,一來方便讀取數據二來方便不同設置隨時使用。不過其實都幾擋心D硬盤壞。但系又無咩更好方法了。之前壞硬盤後,想起有唔少數據已經刻左碟,想話抄碟抄番落個新硬盤處,點知發現有唔少碟內容數據缺失或不完整或可讀碟但複不出來!!所以呢決心不再留碟了。用左唔少時間抄番唔少資源,當然其中也有不少缺失了,好可惜都系經典!!!  好比如當年的紅頭巾CHACHA合成版就只救到3集,種子特務錄影版只複得番一集,合成版4集。 金仔當年的真人版錄影版與部份動畫錄影版都救唔番!!依D或者光驅與系統都是原因之一,當年刻這些之時,用的是XP系統。現在讀碟抄碟,有好多只都無讀得出數據顯示為 空 的刻錄光碟!?  有甚碟更係98系統時期刻的!出現一D莫明奇妙的DOS無法複製或死循環無法複製之類提示!但在播放器上打開睇完全無事!

宜家想話穩個體質好D的光驅都系件非常難之事! 所以呢,本人都系放棄光碟好耐了。但以前刻錄落黎D碟,講真左訂!! 或許1蚊只出曬拒地,唔知有無人要呢?!當然裏面D野畫質肯定無宜家D片甘高清,但全經典。 我好奇,唔知作為收藏者的你地,會唔會有興趣買呢?!!
3 47
头像被屏蔽

禁止访问

雪点
rx0uc 显示全部楼层 发表于 2019-10-20 04:27:25

风之精灵LV.2

粤语动画拾荒者

雪点
1152 小时
netasa 显示全部楼层 发表于 2019-10-20 08:21:05
rx0uc 发表于 2019-10-20 04:27
我也喺同樓主一樣,喜歡收藏經典之作。我一旦有重制高清重做出來之後,我也會再收藏多一版。因為我有臺舊電 ...

NAS有個問題在於耗電與維護難度高。一般家庭而言講真無咩必要去搞NAS。與其去整NAS到不如個人雲或家庭雲更加之來得方便。雖然無NAS甘可靠實用,但勝在簡單易用。 磁帶其實保存時間並不一定長,睇你平日點樣存放而定。磁帶對於降噪來說天生就有缺陷,再者讀寫設備於現今來說實在希缺價錢不平民化,且讀寫時間相對於內容來講系成正比的!!存入內容需時漫長習慣USB3.0速度的我系無法接受的,更何況未來還有USB4.0呢!!  講起D老片,特別系要用番4比3或正屏比例睇先有感覺果D片(好比如幽幽白書)其實好適合用光碟作為存放介質,不過時代進步光碟已經成為“快餐用具”所以光碟質量越來越差,變得不再適合長久存放。之於容量一說睇每個人需求不一,不可隨便下定論!

1万

版主

雪点

哈比夏露露松前緒花松前緒花水の人鱼森島遙基路仔初音未来安城鸣子Shiny Gift西雅爾·法多姆海貝L彭格列黑手党夢想の的愛~靈犀侵略!乌贼娘Haru櫻乃★丶悪魔の白娅骑士王Saber巡音露卡坂田銀時神樂志村新八定春桂小太郎见崎鸣梦想の的爱~初衷みほの梦想春风千樱绫崎飒波波朝风理沙花菱美希瀨川泉艾尔凡斯.艾力克莱.马斯丹赤司征十郎紫原敦黄濑凉太绿间真太郎藤林椋だんご大家族乔巴阪本先生

chrisrex 显示全部楼层 发表于 2019-10-20 08:28:25
而家啲砖头咁贵,都系10几10几tb嘅硬盘备份好,怕出事只能double备份甚至triple备份,都系钱嘅问题,睇下有几爱,我自己就孤本,香咗就拜拜佢算了

风之精灵LV.1

雪点
Programmer 显示全部楼层 发表于 2019-10-20 08:28:46
盗b还要出街。

[LV.Master]伴坛终老

5万

精灵王☆

雪点
神之影 显示全部楼层 发表于 2019-10-20 08:30:23
如果系稀缺资源就话

土之精灵LV.1

雪点
sonicmar 显示全部楼层 发表于 2019-10-20 08:37:42
以前还真刻了一大堆碟,但是现在影子都看不见,而且电脑根本就没光驱了!

土之精灵LV.3

雪点
laohe1998 显示全部楼层 发表于 2019-10-20 08:58:59
有咩經典資源,本人十分喜歡錄影版,如有本人喜愛資源,願意人民幣購買。

成长值: 7645

[LV.Master]伴坛终老

6万

精灵魔法师☆★

雪点
2995 小时
hannah_g 显示全部楼层 发表于 2019-10-20 09:24:41
學下野先...謝謝分享~~~

风之精灵LV.2

雪点
1055 小时
無敵王 显示全部楼层 发表于 2019-10-20 09:36:19
有冇人買就要視乎樓主有咩貨喇