返回顶部
大家都在看
相关推荐

[休闲聊天] 大家童年嗰陣時都玩過乜嘢遊戲機?

4万

精灵王☆

雪点
3598 小时
ishida 显示全部楼层 发表于 2019-10-26 22:02:08
拉岸 发表于 2019-10-26 20:05
GameBoy幽游白书好玩

我小學六年級時就喺GAMEBOY實體機上玩爆 幽游白書4魔界統一

风之精灵LV.2

雪点
4223 小时
QQ312 显示全部楼层 发表于 2019-10-26 22:07:46
电视游戏机  超级马里奥

风之精灵LV.1

雪点
Lelouchlzc 显示全部楼层 发表于 2019-10-26 22:41:30
96后,冇钱买掌机同主机,只能玩下pc游戏或者模拟器

[LV.Master]伴坛终老

3万

精灵王☆

雪点
wind6 显示全部楼层 发表于 2019-10-26 23:27:56
玩过唔止三样,主要係玩FC,其次到GameBoy,之后GBA,然后喺同学度玩过PS1 PS2,PSP

土之精灵LV.2

雪点
酷斗西记 显示全部楼层 发表于 2019-10-26 23:35:21
当年全靠小霸王我先有籍口买学(游)习(戏)机,楼主玩过嘅我都玩过晒。至于SFC,见都未见过。
小学四年级第一次係同学屋企玩到插黑卡嘅“世嘉机”(后来睇《电软》先知部机叫世嘉MD)
可以玩到街霸2、战场之狼2、豪血寺一族、惩罚者、饿狼传说、侍魂2等街机,果阵时发梦都想买一部,话晒係屋企玩街机游戏是一直以嚟嘅梦想

1万

炎之精灵LV.1

我姓:兰,大家可以叫我小兰

雪点
1118 小时
lanjingyun 显示全部楼层 发表于 2019-10-26 23:46:08
80后   红白机的

风之精灵LV.3

雪点
1177 小时
karios 显示全部楼层 发表于 2019-10-27 00:01:59
GAEMBOY>PSP, NDS

4万

精灵王☆

雪点
3598 小时
ishida 显示全部楼层 发表于 2019-10-27 00:24:19
酷斗西记 发表于 2019-10-26 23:35
当年全靠小霸王我先有籍口买学(游)习(戏)机,楼主玩过嘅我都玩过晒。至于SFC,见都未见过。
小学四年 ...

其實嗰時候就喺曾經嘅表哥佢阿媽屋企見到嘅(我曾經嘅表哥成長在離散家庭),佢阿媽嘅前香港老公從香港買翻嚟嘅,好似係九百幾港幣買翻來嘅。嗰陣時係一九九八年啦。
的確係SFC。戰鬥原始人2代日版(剛果小子)就係當年玩過嘅,重竟然係“商台”(現TVS1)曾經用過嘅遊戲。
雙截龍嗰時候我都玩得好過癮
而家係靠住之前喺模擬999下載嘅SFC模擬器同埋遊戲ROM嚟重溫。

我發現一個規律,SFC沒落得重快過FC,唔知道你有冇呢個感覺
我身邊有一個印象就係,直至二零零四年嘅時候都仲有小朋友玩FC
而SFC嗰時候已經基本上冇人玩
至於初一接觸PS1之前
曾經喺一九九七年定係一九九六年嘅暑假(如果係一九九六年嘅話就係即將讀小學)嘅時候,靠住窗口睇一戶人入邊一位當時嘅靚仔打遊戲機
我記得係放碟嘅,嗰時候我並唔知道原來係PS1

4万

精灵王☆

雪点
sky000 显示全部楼层 发表于 2019-10-27 00:40:16
我窮,只能用電腦玩gba程式的遊戲

风之精灵LV.2

粤语动画拾荒者

雪点
1155 小时
netasa 显示全部楼层 发表于 2019-10-27 01:00:35
我最早玩的遊戲機係 N記的 GW !之後應該系俄羅絲方塊機,再之後就係與厚GB同期的唔知叫咩的掌機。

家用機,玩FC果陣仲系黑白電視要搜臺果只,有好短一段時間玩過下PCE初代,之後由於換左帶AV接口彩電就無繼續上面果D RF接口的主機了。 最先接觸AV端輸出主機應該係SS(但系人地的自己無買),由於貴後來自己只系玩MD2代,後來超任博士7普及加上磁盤烤遊戲經濟實惠所以又入手左一套。 由於好多正爽快遊戲都在SS上完美移植再加上先入為主態度,所以無選PS買左SS。仲要系初代灰土,但我最先感受的係美版黑土!後期由於灰土出左小小問題,換左臺白土(果個開機聲音超難頂)。PS係後來讀完書做工幾年後才買回二手懷舊一下,細個時基本上都係去朋友屋企玩。果時多數三四個人兩臺PS兩臺細電視聯機戰,果時聯得最多系紅警啦,後來先知電腦版紅警聯機仲爽,不過果時已經興去“網吧”聯機多了。

我就比較反潮流一D,我班F多數成日約去聯星際CS等,而我就依舊喜歡家用機,當時有工資且有陶街依種神奇的地方,所以呢當年我曾經擁有及體驗過唔少機例如:PCECD 3DO(松下版)  PCEFX  NEOGEOCD MDCD PCEGT  MD(遊牧民)+MDGG   FC磁碟機  

其實本人第一份糧響,就用左8成去買左世嘉的蚊香。同以前一樣啦,PS2太貴買唔起,再者當時無老番碟,藍光更加之唔使講。 其實做野呢真係會少左好多時間去玩遊戲,所以為此好幾年後入手當期剛出無耐的掌機NDSL,再後來又陶了臺GBASP。 再之後朋友送了我一大堆GB卡帶,為左懷舊一下又入手左一臺GBP,無入彩GB只因覺得彩色無左果種懷舊感。 話曬當年細果果陣一臺CD機一部GBP甘樣光棍過來的!!不過拒地個位置在以後被PSP完全取代,而我一直都只保留住自己第一臺粉色PSP(點解粉色?因為當時粉色平好多)。PSPGO好想買但當其時試左一下手感再加之個屏細左圈,仲要無破解就放棄左了。

現今情況,就係果D經典主機掌機全部已經變現了,D不法收入已經轉生成為新世代主機PS4與姨媽巾360的成本。但唔知點解,宜家玩遊戲點都無以前以果種快樂,果種不眠不休的沖動,果種對臺機的愛護。好多時發覺開電腦仲多過開臺遊戲主機。有D朋友叫我埋堆NSW,我反而對PSV有小小興趣,不過後來覺得拒地都安卓搞到同玩手機遊戲差唔多感覺所以無入手再講SW老任會有幾多正遊戲,點知竟然有生化全家桶,望住3DS落淚! 人長大了懂的也多了,宜家的我以電腦為主模擬曬上面D機種也無咩難度,

最後,講下我覺得遊戲機中俾我留下最多好印象又玩得最多最開心的機有:SS GBP SFCdisk PS DC NDSL FC MD XB360 PSP