返回顶部
大家都在看
相关推荐

[休闲聊天] 分享下我嘅睇电视经历同感受,顺便大家都讲下呢个话题

[LV.Master]伴坛终老

10万

超级精灵王☆★

雪点
2020年系模拟电视转高清电视嘅关键年,而之前好多地区都已停止模拟电视广播,而我嗰边停模比较早,系2013年底。喺2013年夏季就开始报装第一个机顶盒,系家乡电视台提供嘅机顶盒,画质比模拟电视清晰D,能收睇翡翠明珠、本港国际(亚视停播后,就换其他频道),睇到几个市嘅电视频道,当然广东主要频道能够睇到,冇时移回看;后来因为家乡电视台同某市电视台格埋疯狂插播香港电视台嘅广告,严重影响观众体验,并且有一日三个台(包括翡翠台)信号传输故障,等成半日仲未修复,再加上月月交费,屋企人较少睇电视,所以喺2018年3月换咗第二个机顶盒,系免费嘅中国移动机顶盒(广东IPTV-粤TV),不过冇香港电视台,冇市电视台,只有省电视台+各省卫视+部分零杂频道,所以之后睇香港电视台都系网上睇,另外有点播功能,我用佢主要系睇外来媳妇本地郎往期节目。
总体感受:如果问我中意边款机顶盒,我觉得好难讲,两款机顶盒相比,各有各优势。(唔知广东嘅朋友有冇呢种烦恼?)冇计啦,我只能用当前嘅中国移动机顶盒,因为免费,支持时移回看广东台嘅频道,能够错峰收睇节目,至于香港电视,宜家真系只能到网上睇,并且实时收睇。
1 144

1万

版主

雪点

哈比夏露露松前緒花松前緒花水の人鱼森島遙基路仔初音未来安城鸣子Shiny Gift西雅爾·法多姆海貝L彭格列黑手党夢想の的愛~靈犀侵略!乌贼娘Haru櫻乃★丶悪魔の白娅骑士王Saber巡音露卡坂田銀時神樂志村新八定春桂小太郎见崎鸣梦想の的爱~初衷みほの梦想春风千樱绫崎飒波波朝风理沙花菱美希瀨川泉艾尔凡斯.艾力克莱.马斯丹赤司征十郎紫原敦黄濑凉太绿间真太郎藤林椋だんご大家族乔巴阪本先生

chrisrex 显示全部楼层 发表于 2020-2-19 09:41:18
dkmi 发表于 2020-2-19 02:28
咁樣,即係你可以睇得到冇屏蔽到嘅翡翠台新聞?

市线系用省线信号,就算10几年前用自己嘅信号,一直都会cut禁止事项个啵,所以从来都系会屏蔽嘅
回复 支持 1 反对 0

4万

精灵王☆

雪点
3578 小时
ishida 显示全部楼层 发表于 2020-2-20 08:32:01

我發現我以前廣州某啲同學存在一種認知觀,覺得翡翠台明珠台落後了,認為睇湖南衛視IN,聽到我已經無言以對,而且我留意到佢哋有啲屋企係用電信IPTV嘅。對於我嚟睇,呢種諗法係非常無知嘅表現,只會令自己走向固步自封地位
不過係可惜啲,如果睇到J2、無線財經資訊台、VIU TV呢啲嘅話,佢哋就可能唔會咁諗了

有啲人還認為TVB點解咁OUT仍然係模擬電視訊號,佢哋可能根本就唔知道係省有線一直未轉播數碼版,雖然後來2017年3月起轉播數碼版,但有啲人居然重唔知道。

4万

精灵王☆

雪点
3578 小时
ishida 显示全部楼层 发表于 2020-2-20 08:57:48
喜粤201906 发表于 2020-2-20 08:54
香港好似2007年开始数码广播,嗰时内地其实并未真正盛行

其實後來內地好多衛視都轉高清廣播了,但係省有線對於翡翠台明珠台嘅轉播仍然未,
據講係因為省有線採購新轉播系統招標搞掂之後,上頭先不得不同意廣東省有線轉播嘅。

上頭本來就想我哋一直睇模擬版翡翠台明珠台就真

之前廣東省有線電視測試頻道入邊就有高清翡翠台同埋亞洲高清台,但好似二零一三年之後就關閉咗轉播呢兩個台了

土之精灵LV.3

雪点
613 小时
leung902 显示全部楼层 发表于 2020-2-18 15:46:58
喜粤201906 发表于 2020-2-18 15:41
有回看都唔好开心住,因为广电喺插播广告过程中同时录时移回看,所以喺时移回看入面唔会睇到畀屏蔽嘅节目 ...

唔系呀,我系话上网揾人地录低那些

10万

超级精灵王☆★

雪点
喜粤201906 来自手机 显示全部楼层 发表于 2020-2-19 12:36:51
dkmi 发表于 2020-2-19 02:28
咁樣,即係你可以睇得到冇屏蔽到嘅翡翠台新聞?

错,你系唔明人哋“cut禁止事项”讲嘅意思,涉及正字敏感问题梗系要屏蔽!

3万

精灵王☆

雪点
kero隐 显示全部楼层 发表于 2020-2-18 21:03:08
之前换代时问过,宽带类的机顶盒没翡翠台、没地方台(后来有),要不就得不合法装个锅,所以还是选了广电,以前广电有粤语英超,只是现在苏宁独家了

风之精灵LV.1

雪点
986 小时
h304378864 显示全部楼层 发表于 2020-2-18 19:14:47
买两个机顶盒咯   我屋企好少睇回放   可以买个机顶盒传睇HK嘅台

土之精灵LV.3

雪点
制裁者 显示全部楼层 发表于 2020-2-18 14:38:51
廣東的不是都是廣電嗎?  機頂盒基本上都覆蓋了你2個機頂盒的所有功能, 而且月費都係一樣,比非高清機頂盒 貴18蚊一個月,另外 我還cut埋條網線, 宜家一個月32  連埋寬帶,一年下來 ,省翻唔少啊

成长值: 7645

精灵魔法师☆★

雪点
LovErika 显示全部楼层 发表于 2020-2-18 15:59:03
喜粤201906 发表于 2020-2-18 15:32
TVB anywhere好似睇唔到TVB在港嘅所有节目啵

只有财经资讯台,娱乐新闻,无线新闻,以及翡翠台,所以无乜意思,如果有J2之类果D我就会考虑下续约咯,其实AnyWhere既好处就在于唔使用HK IP睇而已,我一般都用新加坡IP的,如果唔系梗系MyTVSuper好用啦,其实我原本霖住睇剧集噶,点知到剧集点播又要另外买,所以打算下个月就唔续约了,睇剧集就乖乖地下载或者等埋堆堆上架算了
回复 支持 0 反对 1

成长值: 7645

精灵魔法师☆★

雪点
LovErika 显示全部楼层 发表于 2020-2-18 15:25:00

座标广州自从报装左电信宽带就CUT左广电了,感觉IPTV清晰度唔会差过广电,缺点系无TVB睇,不过话时话,影响唔大,因为基本上都唔睇直播,,加上自己要同朋友联系所以一直都有用梯FQ,所以睇剧基本都用Netflix,TVB剧就等埋堆堆上架或者直接去公仔箱度下载,所以买左一个月TVBAnyWhere直播都决定下个月取消了,原本以为可以睇剧,点知净系得直播而且无J2反正有乜想睇就上网搞掂,电话电视加网络一条龙搞掂,方便省心,一个月200人仔出头我又可以接受。
回复 支持 0 反对 1

3万

精灵王☆

雪点
hkviutv 显示全部楼层 发表于 2020-2-18 14:51:24
廣東廣電網絡都幾坑下,家下電信其實都幾抵

3万

精灵王☆

雪点
1387 小时
fish182 来自手机 显示全部楼层 发表于 2020-2-18 14:54:57
网上睇到香港电视台?

10万

超级精灵王☆★

雪点
喜粤201906 来自手机 显示全部楼层 发表于 2020-2-18 15:00:17
fish182 发表于 2020-2-18 14:54
网上睇到香港电视台?

系嘅,靠自己去揾咯

10万

超级精灵王☆★

雪点
喜粤201906 来自手机 显示全部楼层 发表于 2020-2-18 15:01:05
xmy13065 发表于 2020-2-18 14:51
廣東廣電網絡都幾坑下,家下電信其實都幾抵

有人话用广东广电机顶盒,有时睇个香港台冇啦啦信号中断

3万

精灵王☆

雪点
hkviutv 显示全部楼层 发表于 2020-2-18 15:11:45
喜粤201906 发表于 2020-2-18 15:01
有人话用广东广电机顶盒,有时睇个香港台冇啦啦信号中断

嗰個係接收訊號唔穩定罷了

3万

精灵王☆

雪点
1387 小时
fish182 来自手机 显示全部楼层 发表于 2020-2-18 15:20:27
喜粤201906 发表于 2020-2-18 15:00
系嘅,靠自己去揾咯

应该唔稳定吧网上的香港台直播,我知道的一系收费的,一系墙外的都比较稳定

土之精灵LV.3

雪点
613 小时
leung902 显示全部楼层 发表于 2020-2-18 15:27:43
我都系钟意睇实时播映既,最衰本地有线会插广告所以先无装